Ik krijg wel eens de vraag welke camera het beste is voor straatfotografie? En mijn antwoord is dat vrijwel alle camera’s te gebruiken zijn voor straatfotografie. Je hebt in ieder geval een camera met een objectief nodig. Er zijn zelfs straatfotografen die alleen met hun mobiel fotograferen. Veel straatfotografen gebruiken een kleine compacte camera. Het voordeel van een compacte camera is dat je minder opvalt op straat. In dit artikel zal ik beschrijven welke camera’s ik gebruik voor straatfotografie.

Voor straatfotografie gebruik ik Fujifilm systeemcamera’s. Deze camera’s zijn licht en compact en ideaal voor straatfotografie. Ook de analoge looks van de camera’s spreken mij enorm aan. Wat de camera’s van Fujifilm ook hebben dat zijn filmstimulaties. Classic Chrome en Across spreken mij het meeste aan en passen het meest bij mijn stijl van fotografie.

Ik fotografeer altijd in Raw, maar er zijn ook veel fotografen die alleen in jpg willen fotograferen. Het voordeel van Fujifilm is dat de camera’s het allemaal kunnen. Voor de jpg zijn er ook filmsimulaties die in de camera ingesteld kunnen worden, meer info hierover vind je hier.

De camera’s die ik gebruik:

  • Fujifilm X100F
  • Fujifilm X-T3
  • Fujifilm X-T5

De Fujifilm X100F

De Fujifilm X100F is een echt straatfotografie camera. Het is een premium compactcamera. De release datum van deze camera was in 2017. Deze camera gebruik ik nog steeds met heel veel plezier. Dit is een camera die nog jaren mee kan. De analoge look van deze digitale camera is bijzonder mooi!

Fujifilm X100F voor straatfotografie
Fujifilm X100F

Fujifilm X-T3

De tweede camera die ik regelmatig gebruik voor straatfotografie is de populaire Fujifilm X-T3. De release datum van deze camera was in oktober 2018. En dit is echt een dijk van een camera. Deze camera krijgt nog steeds hele goede revieuws.

 Fujifilm X-T3 voor straatfotografie
Fujifilm X-T3

Voor meer informatie en reviews is het altijd handig om YouTube te raadplegen, review van de X-T3

Fujifilm X-T5

De Fujifilm X-T5 is de vijfde generatie van de Fujifilm X-T systeemcamera’s. De release datum was begin november 2022. Deze allrounder kenmerkt zich vooral door de “back illuminated sensor” met maar liefst 40.2 Megapixels en een intern beeldstabilisatie-systeem (IBIS) dat trillingen tot maximaal 7 stops kan compenseren. En dat in een kleinere en lichtere body! Dit is echt een camera voor fotografen. Deze camera gaat bijna altijd mee als ik op pad gaat.

Fujifilm X-T5

Review van de Fujifilm X-T5

Lenzen voor straatfotografie

Buiten een camera heb je natuurlijk ook een lens nodig. De lenzen van Fujifilm zijn klein, compact, en lichtsterk. Ideaal voor straatfotografie. Ik gebruik alleen maar prime lenzen. 35mm gebruik ik het meeste voor straatfotografie, maar ook de 56mm en de 18mm gebruik ik regelmatig. Als ik met een 23mm wil fotograferen dan pak ik de Fujifilm X100F, deze camera heeft een vaste Fujinon 23mm f/2.0 lens.

De lenzen die ik gebruik:

Fujifilm XF 23mm f/2.0 R WR 

Fujifilm XF 35mm f/1.4 R

De Fujifilm XF 56mm f/1.2 R

Fujifilm XF 18mm F/1.4 R LM WR

Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WR

De Fujifilm XF 35mm f/1.4 R is een aparte lens. Dit objectief is zeer geliefd bij veel fotografen uit diverse genres. Deze lens is niet perfect, maar dit is een lens met karakter. Een heerlijke lens om mee te fotograferen, vooral op f/1.4. Doe deze lens op de Fujifilm X-T5, en je hebt een mooie combinatie! Review van de Fujifilm XF 35mm f/1.4 R

Bij het schrijven van dit artikel heb ik de Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WR gekocht. Wel weer een rip uit mijn lijf, maar wat een fijne lens is dit!

Mijn camera’s en lenzen neem ik mee in een schoudertas. De The Retrospective 7 V2.0. Als het om kwaliteit en bescherming van je spullen gaat dan is dit merk denk ik het beste wat ik ooit heb gehad. En voor straatfotografie is deze schoudertas ideaal!

Dit is wat ik gebruik voor straatfotografie. En als je begint met straatfotografie dan heb je aan een camera meer dan genoeg! Dat ik drie camera’s bezit is meer omdat ik geen afscheid van mijn spullen kan nemen 😉

Voor vragen en opmerking kun je me een berichtje sturen. Ik zal dan zo snel als mogelijk reageren.