Ben je nou net zo’n fanatieke straatfotograaf als ik en loop je weleens tegen het bewerken van foto’s aan? Niet getreurd, in dit artikel leg ik namelijk uit hoe ik mijn foto’s bewerk. Onder andere leg ik hierin uit welke programma’s ik gebruik, welke camera’s ik gebruik en welke bewerkingen ik verricht.

As eerste fotografeer ik altijd in RAW. Het voordeel van in RAW fotograferen is dat je alle instellingen in de nabewerking nog naar wens kan bewerken. Een RAW-bestand is ook aanzienlijk groter dan een jpg, want iedere afzonderlijke pixel wordt door het RAW-bestand opgeslagen. Dit betekent dat de hoeveelheid aan informatie in een RAW-bestand dus vele malen groter is dan een jpg bestand, wat zich duidt in dat de kwaliteit van de foto ook beter is.

Ik bewerk mijn foto’s op een 27-inch Retina iMac scherm. Verder heb ik een fotografielidmaatschap bij Adobe, wat inhoud dat ik voor een bepaald bedrag Lightroom en Photoshop lease. Adobe Lightroom en Photoshop zijn daarmee ook de door mij gebruikte programma’s. Daarnaast updated Adobe de nieuwste software regelmatig, waardoor ik telkens met de nieuwste software aan de slag kan.

De camera’s waarmee ik fotografeer, zijn de Fujifilm X100F en de Fujifilm X-T3. Daarnaast heb ik een (wat oudere) Canon 6D full-frame camera met diverse L lenzen. De Canon is eigenlijk te groot voor straatfotografie, doordat je daar gelijk mee opvalt. Ik gebruik hem zo nu en dan nog als het weer slecht is en ik kan er stiekem ook geen afscheid van nemen.

De Fujifilm camera’s hebben kleurprofielen zoals Astia, Classic Chrome, Eterna, Velvia, en Acros. Deze kleurprofielen vind je ook in Lightroom terug.

Hoe bewerk ik mijn straatfoto Gerard van der Net.

De kleurprofiel die ik zelf het meeste gebruik is Classic Chrome.

Wat ik mooi aan Classic Chrome vind is dat het wat weg heeft van de analoge Portra 400.

Zoals je op de foto kunt ziet zijn de bewerkingen die ik doe minimaal. De witbalans staat bijna altijd op daglicht, vaak is dat net een beetje blauwachtig, echter dat is naar eigen invulling. Bij deze foto is het een klein beetje warmer gemaakt. Wat ik verder gebruik zijn enkel de hooglichten en schaduwen slider. Met de HSL slider wil ik de foto wel eens een beetje bewerken, vaak gaat het dan om de lucht iets lichter te maken of een bepaalde kleur iets lichter maken. Als laatste voeg ik wat ruis toe voor het analoge effect, hierbij zit ik meestal tussen de 25/35.

Portra 400
Portra 400 Look – Eindresultaat.

Een andere mogelijkheid is om de Fujifilm camera’s zo in te stellen dat hij bij jpg met het gekozen kleurprofiel foto’s maakt. De Fujifilm camera’s staan er om bekent dat de jpg uit de camera erg mooi zijn. Hier vind je daar meer info voor.

Laatste tip: Kijk eens bij Kyle Mcdougal. Deze fotograaf heeft gratis een Portra 400 Preset gemaakt voor de Fujifilm. Het fotowerk van deze fotograaf kun je gerust indrukwekkend noemen.