Er zijn verschillende technieken om straatfotografie te beoefenen. Een hiervan is de zone focussing techniek. Hoe dit werkt zal ik een beetje proberen uit te leggen. En aan het einde heb ik een paar links toegevoegd die de moeite waard zijn om te bekijken.

Je kan aan mensen die je tegenkomt vragen of je ze mag fotograferen. Alleen is het nadeel wel dat de persoon zich bewust wordt van de camera en zich anders gaat gedragen. Je krijgt dan van die gemaakte foto’s. En daar zit je als straatfotograaf niet op te wachten. Je kunt daarom ook voor de meer candid methode kiezen. Hiervoor moet je zo onopvallend mogelijk te werk gaan. En daar komt de zone focussing techniek om de hoek kijken.

De truc is dat je je camera zo instelt dat hij alles van bijvoorbeeld 1 tot 3 meter scherp heeft. Je hoeft dan alleen zelf nog maar deze afstand tot je onderwerp aan te houden voor een scherp beeld. En dit gaat snel. De meeste mensen hebben het ook niet door dat ze zijn gefotografeerd. Deze techniek werkt sneller dan autofocus, plus met AF heb je (veel) meer missers. Wat je nodig hebt voor zone- focus is een prime lens van 16 tot 35 mm.

De camera die ik hier voor gebruikt is de Fujifilm X100f. Als je de zone focussing techniek beheerst dan werkt dit fantastisch en krijg je echte foto’s die niet in scene gezet zijn!

Zone focusing ideaal voor op straat
Zone focusing ideaal voor straatfotografie

Een fotograaf die de techniek goed uitlegt is: David Hoult In dit filmpje legt hij de techniek van zone focussin goed uit. En dat werkt toch het beste om de zone focussing te begrijpen!

Matt Stuart heeft ook een film gemaakt die zeker de moeite waard is om te bekijken. Zijn manier van fotograferen spreekt me enorm aan.

En Tatsuo Suzuki is ook zeker de moeite om te bekijken: ON THE STREET WITH: Tatsuo Suzuki