Straatfotografie in de regen levert altijd wel weer bijzonder foto’s op. En nu het winter is waait het regelmatig hard en regent het vaak de gehele dag. Geen aanlokkelijk omstandigheden om naar buiten te gaan om in regen rondt te lopen. En toch is fotograferen in de regen hartstikke leuk om te doen.

In de regen fotograferen

Daar het niet echt aanlokkelijk is kan straatfotografie in de regen mooie en bijzondere resultaten opleveren. Als je in de regen fotografeert dan zijn de kleuren wat intenser, vaak zie je dan dat de kleur blauw wat overheerst. En als je dat samen met de kleur geel, oranje of rood fotografeert dan resulteert dat vaak in een mooie kleurcontrast. Voor de echte straatfotograaf is fotografie in de regen altijd een mooie en een natte uitdaging.

Het kleurcontrast is wat intenser in de regen.

Camera beschermen tegen de regen

Hoe zorg je ervoor dat je camera niet nat wordt. De meeste wat professionele camera en lenzen zijn bestand tegen vocht, maar de wat goedkopere camera’s zijn dat echt niet. Wat kan helpen is om onder een paraplu te fotograferen, maar echt handig is dat niet! Wat echt kan helpen is om een regenhoes te gebruiken om in de regen te fotograferen. Een van de camera’s die ik gebruik is de Fujifilm X-T5 Deze camera is bestand tegen vocht. En ook een van mijn lenzen de Fujifilm XF 33mm F/1.4 R LM WR is bestand tegen vocht. Wat ik wel altijd meeneem in mijn camera tas is een handdoek om alles regelmatig droog te maken.

Camera instellingen in de regen

Als je in de regen fotografeer dan is het meestel wat minder licht. En om een acceptabele sluitertijd te krijgen om beweging te bevriezen fotografeer je vaak met hogere iso getallen. Iso 800, 1600 en zelfs iso 3200 is geen probleem. De camera’s die gebruik kunnen dat makkelijk aan. Ruis in de foto’s is voor mij persoonlijk sowieso geen probleem. Vaak voeg ik zelfs ruis toe aan mijn foto’s tijdens het bewerken, maar dat is meer omdat dat bij mijn manier van fotografie hoort!

Zwart/wit fotografie in de regen.
In de regen bij de markthal Rotterdam.