Ik krijg regelmatig de vraag, mag je mensen fotograferen op straat. En wat zegt de wet hierover. Deze vraag wordt mij wel eens gesteld als ik op straat bezig ben met straatfotografie. De straatfoto’s die ik maak publiceer ik in deze portfolio.

Wat zegt de wet.

Het antwoord is eigenlijk kort en krachtig: Ja. De wet zegt hierover dat je in de openbare ruimte mag fotograferen filmen wie je maar wilt! En wat is “de openbare ruimte”? Alle plaatsen en plekken waar mensen vrij toegang hebben kun je als openbare ruimte zien, tenzij het aangegeven is dat je er niet mag fotograferen.

En niemand kan je dat beletten, ook niet diegene die je op de foto zet. En niemand kan je dwingen om die foto’s te verwijderen. Alleen als ik de vraag krijg om een foto te verwijderen dan doe ik dat gewoon, straatfotografie moet vooral leuk blijven! Maar het is altijd aan de fotograaf of hij hier gehoor aan geeft of niet.

Publiceren zonder toestemming.

Fotograferen en filmen mag gewoon. Maar hoe zit het dan met het publiceren van een foto zonder toestemming waar iemand op staat afgebeeld. De acteurswet en met name het onderdeel portretrecht is hier heel duidelijk in. Je mag de foto’s die je in de openbare ruimte hebt gemaakt publiceren als daar geen redelijk belang van de geportretteerde in gevaar komt. Dat redelijk belang moet elke keer als je iemand fotografeert beoordeelt worden, meestal gaat het hier over privacy belangen. Je moet dan denken aan naaktbeelden, erotiek. Of ongevraagd een foto plaatsen van iemand met overgewicht bij een artikel van obesitas. Ik denk dat je zelf ook altijd de vraag moet stellen, hoe zou ik het vinden als ik zo afgebeeld wordt!

Wat niet mag is iemand zijn portret gebruiken voor commerciele reclame, want dan kom je wel in de problemen.

Even in het kort. Fotograferen op straat mag. Publiceren mag ook, maar altijd afwegen of je iemands belangen niet schaadt .

Meer lezen

AVG voor fotografen: https://www.charlotteslaw.nl/privacy-avg-fotografen/

6 grondslagen van de AVG: https://www.charlotteslaw.nl/de-6-grondslagen-van-de-avg/

Korte uitleg van DAS Rechtsbijstand: Een foto waar ik opsta is zonder mijn toestemming op een website geplaatst

Mag je mensen fotograferen op straat ?