Er zijn verschillende technieken om straatfotografie te beoefenen. Je kan aan mensen vragen die je tegenkomt of je ze mag fotograferen. Alleen is het nadeel wel dat die persoon zich bewust is van de camera en zich anders gaat gedragen. Je krijgt dan van die gemaakte foto’s. En daar zit je als straatfotograaf niet op te wachten. Je kan daarom ook beter voor de candid methode kiezen. Hiervoor moet je zo onopvallend mogelijk te werk gaan. En daar komt de zone focus techniek om de hoek kijken.

Zone focus voor straatfotografie
Zone focus een andere manier van scherpstellen.

De truc is dat je je camera zo instelt dat hij alles van bijvoorbeeld 1 tot 5 meter scherp heeft. je hoeft dan alleen zelf nog maar deze afstand tot je onderwerp aan te houden voor een scherp beeld. En dit gaat snel, echt heel snel. De meeste mensen hebben dan ook niet door dat ze gefotografeerd worden.

Wat ook een voordeel is is dat deze techniek sneller werkt dan de autofocus van je camera, plus met de autofocus van je camera heb je ook veel meer missers. En eigenlijk wil je meer keepers hebben.

Wat je nodig hebt voor deze techniek is een prime lens van 16 tot 35mm. Een camera die je manueel kan in stellen, meestal zit ik dan op F/8 – 1/500 en auto iso tot 3200. Dat is afhankelijk van het licht.

De camera die ik zelf veel gebruikt is de Fujifilm X100F. Als je de zone focus techniek beheerst dan werkt dit fantastische en krijg echte foto’s die je normaal niet krijgt dan als je de autofocus zou gebruiken.

Zone focus. Een andere manier van scherpstellen.
Zone focus voor straatfotografie

Wat is ook nog wel eens zie is dat (straat) fotografen deze techniek gebruiken om van de heup te fotograferen. En daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van. Ik fotografeer gewoon zoals ik altijd al heb gedaan, gewoon op ooghoogte. Alleen met de Fujifilm X100F val dit bijna niet op. En als mensen het in de gaten hebben dan ben ik de onhandige toerist of lach ik vriendelijk 😉 Als je de onderstaande video’s bekijkt dan zie je dat deze fotografen ook niet van de heup fotograferen!

Een fotograaf die deze techniek goed uitlegt is: David Hoult. In deze video legt hij de techniek van zone focusing goed uit. En dat werkt toch het beste om deze techniek te door te krijgen.

Matt Stuart heeft ook een mooie film gemaakt die zeker de moeite waard is om te bekijken. Zijn manier van fotograferen spreekt me enorm aan.

Tatsuo Suzuki is ook zo’n straatfotograaf die zeker de moeite waard is om te bekijken: On the street with Tatsuo Suzuki.