De Kodak Portra 400 is een snelle 35mm kleurenfilm met een zeer fijne korrel. Deze film is door zijn natuurlijke kleuren en fraaie huidtinten uitstekend geschikt voor portretfotografie. Maar ook in de straatfotografie zie je deze film nog vaak terug. En er zijn nog steeds straatfotografen zoals Mo Barzegar, Hiroshi Tabata en nog vele anderen die nog steeds analoog fotograferen. En ik moet zeggen dat ik dat erg mooi vind.

Ik hoop hier zelf binnenkort ook weer eens mee aan de gang te gaan met de analoge fotografie. Ik heb nog een oude analoge camera op de plank leggen, maar daarover later meer.

Kodak Portra 400 in Lightroom
Kodak Portra 400 in Lightroom

Niet geheel onbelangrijk is om te zeggen dat ik met Fujifilm camera’s fotografeer. En ik fotografeer altijd in Raw. En dat deze bewerking een beetje mijn naar smaak is en redelijk in buurt komt van Portra 400.

De bewerking in Lightroom is vrij simpel. Allereerst zet je het profiel op classic chroom. Dit profiel komt namelijk aardig in de buurt. En dan moet je een beetje met de temperatuur en de kleurtint slider spelen, echter dat moet subtiel gebeuren. ( Daglicht witbalans komt aardig in de beurt ). Eigenlijk wat je wil zijn dat zijn meer koele tinten…

Wat ik verder doet dat zijn de hooglichten minderen. Ik begin standaard met -60. De schaduwen zet ik op +45.

En de verzadiging kan ook iets aangepast worden, echter dat hoeft niet altijd. Het zal ook een beetje aan je eigen smaak liggen.

Bij de bovenste foto heb ik de lucht ook iets aangepast, minder blauw en iets lichter gemaakt. Bij het tabje HSL heb ik met de luminantie slider de kleuren ook iets aangepast blauw en rood iets versterkt +35. Bij de verzadiging slider staat de kleur oranje op -7.

Verder voeg je nog wat ruis toe, de slider zet ik niet verder dan 35. Dat is meer voor de analoge look.

Adobe standaard
Adobe standaard
Portra 400 Lightroom
Portra 400 look in Lightroom

Hierboven kan je goed het verschil zien tussen Adobe Standaard en Portra 400.

Probeer het eens uit en laat eens weten of het voor jou wat is?